Švestkový koláč už na mém blogu je, ale tohle je klasika – kynutý švestkový koláč. Kdo má rád málo těsta, tak to je ten pravý, těsto má cca 1,5 mm a zvláštním systém kladení švestek docílíte toho, že máte pocit, že jíte jen švestky.
150 g hladké mouky
75 ml mléka
2 lžíce cukru
špetka soli
20 g másla
1 sušené droždí
V míse promíchejte mouku, cukr, sůj, droždí, přilijte teplé mléko s máslem a hmotu propracujte, až vznikne elastické těsto. Mísu přikryjte a nechte v teple kynout 45 minut. Po vykynutí těsto vyválejte na velikost plechu, a dejte na pečící papír, tak aby koláč měl vyšší okraje a nechte kynout 15 minut. Mezi tím si omyjte a vypeckujte švestky. Švestky na těsto pokládejte jako tašky na šikmou střechu, vlastně je tak trochu stavíte za sebe. Na povrch jsem vyzkoušela drobenku se skořicí a ořechy.
Maslo
skořicový cukr
hrubě namleté vlašské ořechy
Švestky posypte drobenkou a koláč dejte péct do vyhřáté trouby 190°C na 30 minut.
Hotový koláč je šťavnatý a snoubení chuti ořechů, skořice a švestek patří k babímu létu.