Kynutý švestkový koláč

IMG_0125 IMG_0124 IMG_0130

Švestkový koláč už na mém blogu je, ale tohle je klasika – kynutý švestkový koláč. Kdo má rád málo těsta, tak to je ten pravý, těsto má cca 1,5 mm a zvláštním systém kladení švestek docílíte toho, že máte pocit, že jíte jen švestky.

150 g hladké mouky

75 ml mléka

2 lžíce cukru

špetka soli

20 g másla

1 sušené droždí

V míse promíchejte mouku, cukr, sůj, droždí, přilijte teplé mléko s máslem a hmotu propracujte, až vznikne elastické těsto. Mísu přikryjte a nechte v teple kynout 45 minut. Po vykynutí těsto vyválejte na velikost plechu, a dejte na pečící papír, tak aby koláč měl vyšší okraje a nechte kynout 15 minut. Mezi tím si omyjte a vypeckujte švestky. Švestky na těsto pokládejte jako tašky na šikmou střechu, vlastně je tak trochu stavíte za sebe. Na povrch jsem vyzkoušela drobenku se skořicí a ořechy.

Maslo

skořicový cukr

hrubě namleté vlašské ořechy

Švestky posypte drobenkou a koláč dejte péct do vyhřáté trouby 190°C na 30 minut.

Hotový koláč je šťavnatý a snoubení chuti ořechů, skořice a švestek patří k babímu létu.

 

Napsat komentář