Michalova maminka je už mnoho let vegetariánka, takže si často lámu hlavu, co ji uvařit. Tentokrát jsem vsadila na zapékaný květák a oběd chutnal všem, nejen vegetariánům.
1 květák
sůl
150 g másla
2 lžíce hladké mouky
300 ml smetany na šlehání
0,5 lžičky muškátového oříšku
2 stroužky česneku
200 g strouhaného tvrdého sýra
2 žloutky
bageta či chléb jako příloha
Květák rozeberte na růžičky a dejte vařit do páry, aby se vám květák nerozvařil. Troubu předehřejte na 180°C. V kastrůlku rozehřejte 100 g másla, přidejte mouku a udělejte světlou jíšku. Přidejte smetanu a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Přidejte sůl, muškátový oříšek, drcený česnek, žloutky a sýr. Hmotou zalijte květák, který dáte do pekáčku vymazaným máslem, poklaďte plátky másla a dejte na 15 minut do trouby přikryté a na 15 minut odkryté. Je to rychlý a moc chutný oběd.