Nastavovanou kaši si pamatuji z dětství a pak ji mám ještě spojenou s mým nástupem do společnosti Sodexho, kde jsem musela strávit tři měsíce v kuchyni v Thomayerově nemocnici. V den, kdy jsem tam byla první den, tak v zaměstnanecké jídelně byla k obědu nastavovaná kaše a já podle ní počítala, kolik měsíců už v nemocnici pracuji, jelikož měli čtyřtýdenní jídelníček. Ale nezanevřela jsem na ní, mám jí ráda a speciálně v mém podání, dělám jí trochu vytuňenou 🙂 s fenyklovým kompotem.
500 g brambor
300 g lámaných krupek
mléko
česnek
majoránka
sůl, kmín
cibule
Brambory uvařte ve slané vodě s kmínem, po uvaření se rozmačkejte s mlékem a máslem. Do připravené kaše vmíchejte krupky, které si nejdříve namočte přes noc či na 2 hodiny a uvařte doměkka v osolené vodě. Krupky sceďte a smíchejte s bramborovou kaší, přidejte prolisovaný česnek a majoránku. Na sádle osmažte cibuli do zlata a servírujte na kaši. Můžete k tomu podávat maso, náramně se ke kaši hodí kachna (na fotce kachní roláda), ale i samotná kaše s cibulkou je velká a neprávem zapomenutá dobrota.