Původně recept je z červené čočky, ale doma jsem měla pouze černou čočku, kterou jsem koupila v DM a opravdu mě zaujala, Ragú je zase naprosto jiná úprava čočky než jsme zvyklí. Původně je ragú myšleno jako opravdové ragú na těstoviny, my ho snědli jen tak a že tam není maso, myslím, že si nevšimnete.
olej
2 cibule
3 mrkve
3 řapíky celeru
4 stroužky česneku
500 g čočoky
2 plechovky krájených rajčat
rajčatové pyré malé
2 lžíce oregana
2 lžíce sušeného tymiánu
3 bobkové listy
1 l zeleninového vývaru
sůl
Na olej dejte orestovat nakrájenou cibuli, pokrájenou mrkev a řapíkatý celer a restujte mírně 20 minut, až mrkev i celer budou měkké. Přidejte česnek, přidejte propranou čočku a přidejte rajčata a protlak, oregano, tymián a vývar. Nechte na mírném plameni probublávat 40 – 50 minut. Čočka za tu dobu změkne a směs zhoustne. Podle chuti osolte. Podávejte s těstovinami či bez :-).