Tak tato pochoutka pochází z Francie z oblasti Savojska, což je má naprostá srdeční záležitost, Většina lidí míří do Chamonix v zimě, ale já ho miluji v létě. Kam se kouknete, všude kolem vás jsou obrovské hory a samá krása. A právě sýr Reblochon je z tohoto regionu. V Savojsku vůbec nehrají ragby, ale zažila jsem tam mé první raklety a to bylo hodně objevné. Další objev byl, že jsem objevila na Libuši nový obchod se švýcarskými sýry Swiss Cheese, najdete tam 400 druhů sýrů, neuvěřitelné a nádherné. Taky mají čerstvé pečivo z nezmražených polotovarů.
Tak abych se vrátila k této dobrůtce. Připravila jsem tento nákyp jako nedělní oběd, což bylo vynikající, ale co bylo naprosté překvapení? Tento nákyp studený, to byla naprostá pecka.
2 velké pórky
olej
50 g másla
sůl, pepř
150 g anglické slaniny
250 g sýra Reblochon
ořechový chléb
5 vajec
250 ml šlehačky
2 snítky rozmarýnu
Pórky podélně rozřízněte a nakrájejte na kolečka. Na pánvi rozehřejte olej, restujte pórek cca 5 minut, jemně osolte a opepřete, odstavte z vařiče. Troubu předehřejte na 190°C. Formu vymažte máslem. Slaninu nakrájejte na kostičky, chleba a sýr na plátky.Vejce v míse rozmíchejte se šlehačkou, jemně osolte a opepřete. Proč jemně solit? Slanina i sýr jsou dost slané, tak ať nepřesolíte. Plátky chleba lehce namočte do vaječné směsi a skládejte do zapékací nádoby, střídejte vrstvu chleba, sýru (nařídko), pórku a slaniny (posypat). Nakonec nahoru položte krajíčky chleba na které dejte plátky másla, posypte zbytkem slaniny, položte snítky rozmarýny a polijte zbytkem vaječné směsi a dejte na 30 minut dozlatova zapéct. Souhra chutí je dokonalá, nesnězte to vše teplé, jelikož studený nákyp je ještě lepší.
Mela jsem tu cest, nakyp od Stepanky ochutnat studeny a byl famozni:)) dekuji