Vypadá to, že jsem v malinovém opojení, jelikož pro vás chystám několik malinových příspěvků. Nevím, jestli jste si všimli, ale tepelně upravené maliny dávají jídlu neuvěřitelnou chuť a aroma. Prostě velká dobrůtka. Já dietář, jsem rýžový nákyp připravila, ale taky jsem ho málem celý snědla, něco božského. Opět je to jídlo, které dělám od oka, ale myslím, že to opravdu není složité a jak jsem psala minule, máte mou důvěru :-).
500 g mléčné rýže (opravdu si dejte tu práci a kupte tuto rýži v DM, je to z ní opravdu lahůdkové)
1 l mléka
máslo
3 – 4 vejce
citonová kůra
vanilkový cukr
třtinový cukr
1 vanička malin
Stejně jako u jahelníku, rýži vařím v mikrovlnné troubě pouze v mléce cca 15 minut, až rýže nasákne mléko a rýže je měkká.
V druhé míse utřete žloutky, máslo a cukr s citronovou kůrou, do mísy přidejte ještě teplou uvařenou rýži a zamíchejte. Ochutnejte, jestli hmota je dost sladká. Už tento meziprodukt je k užrání a musím odendat Jindrovi na talířek. Z bílků ušlehejte tuhý bílek a přidejte k rýžové hmotě, vše vylijte do formy. nasypte na nákyp maliny a trochu je zatlačte do hmoty a dejte péct do trouby na 180°C až povrch zrůžoví. Máte hotovo. Přeji vám, ať vás nepostihne totální žravost jako mne.
Mmmm … delicieux … a vonelo to tak, ze jsem se bála, aby nezvonili sousedi 😉