Doufám, že tento příspěvek nebude číst nikdo z Grosseta :-). V sobotu jsme měli jít na rodinný oběd do Grosseta, ale jelikož nám operovali minulý týden dědu, navrhovala jsem oběd zrušit a posunout až děda bude fit. Michal byl proti až do té doby, než jsem řekla, že uvařím škubánky. Někdy z legrace říkám, že nesmím říct ani Š, jelikož hned chtějí škubánky. My jíme slané škubánky s balkánským sýrem.
Brambory oloupané
hrubá mouka
sůl, kmín
máslo
balkánský sýr
Brambory osolte, okminujte a uvařte. Z brambor však neslijte všechnu vodu, malinko nechte na dně a sporák nechte puštěný taky na malinko. V bramborách udělejte vařečkou ďolíky a do nich nasypte hrubou mouku, přiklopte pokličkou a chvíli nechte spařit. Pak vezměte šťouchadlo a brambory s moukou dohladka rozšťouchejte. Babička při tom říkala: „Kolik šťouchů do kucmouchu“. Hotové škubánky posypte nastrouhaným balkánským sýrem a polijte rozškvařeným máslem. Ke škubánkám se moc hodí studené mléko. Je to jídlo prosté, ale velmi chutné. Škubánky se dají udělat i nasladko, ale to u nás nefrčí. Tak Grosseto sorry, škubánkám se špatně konkuruje.