O švestkové knedlíky se u nás vedou velké spory, tedy o těstě z kterého knedlíky tentokrát budou. Já a děti miluji knedlíky z krupicového těsta a Michal je zastáncem tvarohového těsta. Krupicové těsto je malinko komplikovanější, ale jen malinko. Dnes tento recept dávám jako vzpomínku na našeho kamaráda Evžena, který by měl dnes svátek, ale bohužel byl sražen autem na jedné vyjížďce na kole (na kole žil, na kole zemřel). A proč Evžen a knedlíky? Vždy když hrozil, že se zastaví, chtěl uvařit knedlíky s bosenskými švestkami, které budou mít vyndanou pecku a místo ní mandličku. Tak Evžene, vše nejlepší do nebe a knedlíky pro tebe.
200 g krupičky
1 lžíce cukru
cca 300 g hrubé mouky
2 vejce
0,5 l mléka
sůl
švestky
z krupice a osoleného a oslazeného mléka uvařte hustou kaši. Až kaše prochladne, vmíchejte do ní vejce a přisypte tolik mouky, aby vzniklo tuhé těsto (já těsto vypracovávám rukou, jde mi to nejlépe). Těsto dobře propracujte. kousek těsta (podle velikosti švestka) prsty vytvarujte na placičku a těstem obalte švestku. Až budete mít všechno těsto přeměněné v knedlíky, dejte knedlíky do vařící osolené vody a vařte 7-10 minut.
Knedlíky můžete servírovat s mákem, tvarohem cukrem a máslem. jednou u nás byli na návštěvě Halenkovi, naši kamarádi ze Žampachu na úpatí Orlických horách a ty mi poradili, že knedlíky jedí posypané skořicovým cukrem a polité šlehačkou, bože, to je taková dobrota.