Jak jsem již psala, přečetla jsem si, jak je důležité zařazovat do jídelníčku luštěniny a musím se pochválit, jelikož mi to opravdu jde. Hrachová polévka je taková popelka, ale myslím že neprávem, jelikož je výborná. Doma se na luštěniny moc netřesou, ale všichni si moc pochutnali.
500 g neloupaného sušeného hrachu
kousek uzeného či špeku
1 cibule
6 hřebíčků
4 bobkové listy
2 mrkve
1 lžíce majoránky
4 stroužky česneku
sůl, pepř
čerstvé bylinky. tymián a petrželka
Namočte hrách přes noc do studené vody. Vodu zceďte, přidejte 2,5 l studené vody a přidejte bobkový listy a oloupanou cibuli do které napíchejte hřebíček, vařte 1 hodinu. Vyndejte cibuli i bobkové listy a maso, půl polévky rozmixujte a vraťte do polévky. Přidejte majoránku a utřený česnek a osolte a opepřete. Maso nakrájejte na kostičky a vraťte do polévky. Na másle si udělejte krutonky ze starého pečiva. Nakonec přidejte čerstvé bylinky. Solit se nebojte, hrách jste vařili bez soli, tak musíte dosolit až teď. Někde vaří hrachovou polévku na vánoce.