Kynuté lívance

IMG_0652

V sobotu jsme jeli k Hruškům – Janě na narozeniny do Okrouhla. Zrovna ten den v Ohrouhle byl tradiční vyhlášený masopustní průvod a tak mě napadlo místo masopustních koblih udělat masopustní lívance. Dělala jsem je z litru mléka a tak jich bylo opravdu dost. Transportovat jsme je musely v kufru, jelikož bylo reálné nebezpečí, že je budu mlsat cestou. Z praktického důvodu, byly lívance pomazány máslem a skořicovým cukrem, úprava – vezmu a jím. Když jsme byli malí, tak maminka dělala lívance v pátek a dělala jich hromadu, aby zbyly na sobotu na ráno a to je rozpekla v troubě právě se skořicí a cukrem, byla to maximální dobrota, kde ty loňské sněhy jsou?

1 l teplého mléka

600 g hladké mouky (dávám na půl s polohrubou)

60 g moučkového cukru

0,5 lžičky soli

citronová kůra

100 g rozpušťeného másla

4 vejce

1 sušené droždí

1 pr. do pečiva

Po teplého mléka postupně přidejte všechny ingredience, vyšlehejte ručním šlehačem a dejte kynout. Po vykynutí dělejte malé tenké lívanečky. Na normální pánev používám máslo, na pánvi s nepřilnavým povrchem dělám lívance nasucho. Lívance potřete přepuštěným máslem a posypte skořicovým cukrem s moučkovým cukrem.

Reklamy

One thought on “Kynuté lívance

  1. Po lívancích se jen zaprášilo a to jich bylo opravdu hodně 🙂 byly prostě výborný!!! Jana Hruška

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s