Znáte jiné jídlo, které má tolik místních názvů jako bramborák? Já asi ne. Asi znáte cmundu, ale my jsme bramboráku říkali kocour a to jsme bydleli kousek na jih pod Prahou. Když jsem začala jezdit do Českých Budějovic na střední školu a řekla jsem, že jsem o víkendu měli kocoura, dívali se na mne dost podezřívavě :-). Ke kocourovi maminka vždy vařila bílou kávu z melty, to byla dobrota. Aby se to nepletlo, tak tentokrát mi po bramboráku bylo pěkně těžko (že by žlučník?), ale možná tomu nepomohly pistácie, kterými jsem bramborák zajedla, ó já prase.
oloupané nastrouhané syrové brambory
hladká mouka
mléko
2 vejce
česnek
majoránka
kmín, sůl, pepř
mohou být kostičky slaniny (nemusí)
Z nastrouhaných brambor slijte vodu, přidejte mléko, zahustěte hladkou moukou, přidejte vejce a směs promíchejte. Osolte, přidejte pepř, prolisovaný česnek a promnutou majoránku a kmín. Těsto musí být přesolené, přečesnekované a přemajoránkované a pak po osmažení je akorát. Tak dobrou chuť a nepodávejte s pistáciemi, ať vás netlačí břicho jako tlačilo mne.