Jidáše

 

IMG_0836Všimla jsem se toho, že i obyčejné jídlo, které se vaří jedno za rok a to na Velký pátek je sváteční. Jidáše maminka pekla od mé nepaměti vždy v pátek před velikonocemi. Jablka nepadají daleko od stromu a tak jsem je já i sestra automaticky začaly péct pro naše rodiny. Kluci z Jidášů byli vždy naprosto unešení a strašně se na ně těšili, nechápu to, je to nejobyčejnější kynuté těsto, ale maže se máslem a medem a je to jednou ročně, tak snad proto. Světice jsou zvláštní tím, že nemáme kostel, ale drží se tu zvyk, který kolem Prahy není moc častý a to chodí řechtači. Na Zelený čtvrtek uletí zvony do Říma a kostely nezvoní, jestli se nepletu, tak do soboty večera. A po dobu, kdy zvony jsou v Římě, tak chodí řechtači a řechtají místo zvonů. Začínají velmi brzy v pátek ráno (v 5:00) a procházejí celou vesnicí od domu k domu a řechtají. Další řechtací obchůzka je čeká v pátek v podvečer, ale nejhlavnější řechtání je v sobotu ráno. Řechtači procházejí celou vesnicí a u každého domu se zastaví zazpívají písničku o Jidášovi a zařechtají dřevěnými řechtačkami, z domu vyjdou domácí a obdarují je (v současnosti penězi). Řechtači mezi sebou mají hierarchii, chodí kluci od 5 let do 15 a ti nejstarší jsou vedoucí řechtači, určují časy srazu a malí kluci vědí, že je musí poslouchat, vyřechtané peníze si rozdělí (myslím, že i tam je hirearchie :-)). V každém případě se každoročně na řechtání těšíme a když chodil Jindra, tak kluci dostávali i jidáče, jelikož byli hladoví jak vlci. Tak tolik o Jidáších a řechtání ve Světicích. Co je potřeba na Jidáše?

1 kg hladké mouky

150 g rostlinného tuku

100 g cukru

2 žloutky

1 sušené droždí

0,5 – 0,75 l mléka

1 lžička soli

máslo

med

Teplé mléko smíchejte se solí s droždím s cukrem, tukem, přidejte žloutky a pomalu přimíchávejte mouku. Vypracujte hladké těsto a dejte kynout na 1-2 hodiny do tepla. Po vykynutí ukrojte kousek těsta, vyválejte tenký váleček, rozřezejte na 10 cm a váleček zatočte do šnečka. Před pečením potřete rozpuštěným máslem. Pečte 20 minut 170°C. Po vychladnutí potřete máslem a máslem. S bílou kávou je to dobrota, která se patří na Velký pátek.

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s