Roštěnku Esterházy jsem plánovala vařit dlouho, lákal mě recept i ten název, je prostě aristokratický. Když jsem se sháněla, kde se roštěnka vzala, zjistila jsem, že tato roštěnka je zdrojem sporu. Je to spor, komu patří tento recept, zda rakušanům či maďarům, No nakonec se dohodli, že je to někde na hranici mezi Maďarskem a Rakouskem :-). Podle koho se jmenuje roštěnka? Je to hrabě Nikolaus (Miklós) Joseph Esterházy (1714–1790), který byl i po své smrti ctěn jako významný generál rakousko-uherské císařské armády, politik a diplomat, majitel rozsáhlého panství, mecenáš umění jeden z nejbohatších Maďarů vůbec. A jelikož byl mlsný a rád jedl, zůstal nezapomenut právě díky této krásné vlastnosti. 4 porce.
4 roštěnky
1 cibule
2 kusy bílé papriky
1 lžíce sladké papriky
0,5 lžíce pálivé papriky
sádlo
sůl, pepř
1 sklenice Tokajského víny (tak to je asi více maďarské :-))
0,5 lžíce citronové šťávy
1 zakysaná smetana
Roštěnku očistěte od blan, omyjte a osušte. Nakrájejte plátky, naklepejte a na krajích rozřezejte. Zprudka orestujte na sádle a vyndejte na talíř, osolte a opepřete. Na sádle orestujte cibuli a pokrájené paprikové lusky. Zalijte vývarem, nebo vodou, vraťte maso na pánev a nechte společně dusit maso do měkka (já jsem nakonec maso dala dusit do tlakového hrnce a maso pak bylo super). Až maso bude měkké, tak přilijte tokajské víno, citronovou šťávu a zakysanou smetanu. A když roštěnka, tak jako příloha určitě dejte rýži, kombinace je přesná.