Ostrý guláš s chilli a s čokoládou

IMG_0906

Zase recept podle Dity, nevím proč, ale její recepty mě prostě baví. Tento recept mě bavil do okamžiku, než jsem přidala čokoládu. Je potřeba vysvětlit, proč čokoláda není mé NEJ. Vlastně není co vysvětlovat, čokoláda mi moc nechutná od vždy, mám ráda čokoládu s oříšky, ale jím jí tak, že vylamuji oříšky a čokoládu nechávám. Moje nechuť k čokoládě šla tak daleko, že ani moje děti neholdují čokoládě, dokonce preferujeme dezerty světlé a ne čokoládové. Je zajímavé, jak zvyky rodičů hodně ovlivňují děti, nic jsem jim nezakazovala, ale evidentně příklady táhnou. Jindrova Julie tento stav miluje, jelikož jí cpeme veškerou čokoládu, která se u nás hromadí :-). Ještě si vzpomínám, když jsem dělala v Delvitě v belgické společnosti, tak se všichni divili, že nejím čokoládu. Můj šéf milovaný Claude mi říkal: „Co to jsi za ženskou, když nemáš ráda čokoládu“? Opravdu to pro něj bylo asi nepochopitelné, jelikož když odcházel z České republiky, tak mi jako dárek dal kazetu luxusní čokolády 🙂 (ta byla ale opravdu luxusní). Tak teď rozumíte tomu, že tento recept byl velké dobrodružství pro celou naší velkou (na oběd byli i Ondra s Janou a Julie). Příprava je cca 20 minut, ale pozor pečení 2,5 hodiny.

1,5 kg hovězí kližky na kostičky

3 velké mrkve nahrubo pokrájené

1 cibule

1 lžíce kmínu

1 lžička mletého koriandru

1 lžička chilli

menší svítek skořice

1 celá chilli paprička

1 lžíce hladké mouky

olej

500 ml červeného vína

300 ml hovězího vývaru

400 g loupaných rajčat (1 plechovka)

1 větvička tymiánu

2 bobkové listy

50 g čokoláda s obsahem 70% kakaa – bože tolik moc!!!

Troubu si vyhřejte na 180°c. V hrnci (v kterém budete guláš péct) zprudka na oleji opečte maso aby se zatáhlo a zhnědlo. Pak k masu přidejte zeleninu a opečte, pak přidejte koření, chilli papričku a mouku, osmahněte a přilijte červené víno a vývar a vmíchejte rajčata. Směs přiveďte k varu, poté zaklopte pokličkou a dejte péct do trouby na 1,5 hodiny. Po 1,5 hodiny hrnec odklopte a pečte další hodinu nepřiklopené. Po vyndání přimíchejte do guláše čokoládu (to byl ten okamžik, kdy mi guláš přestal vonět :-(). My jsme guláš podávali s bramboráčky. Ondra, Jana a Julie byli nadšení, druhá půlka rodiny – já, Michal a Jindra jsme litovali, že jsme si guláš nedali na talíř před tím, než jsem přidala čokoládu.

P.S. k svátku maminek jsem dostala od Ondry kuchařku Deník Dity, tak se těšte :-).

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s