Musím říct, že Řecko je země, která mě asi nejvíce inspirovala k vaření místních jídel, pamatuji si, jak jsme byli řeckou kuchyní naprosto okouzleni. Dokonce jsme si tam koupili zapekací misky na musaku, takže čas od času musaku vařím, dlouho jsme jí neměli a tak dnes všichni byli nadšeni. Musaku rozeznávám pravou z lilků a tak trochu falešnou z brambor a nebo lilky můžete zkombinovat s brambory. Já jsme dnes dělala pro rodinu kombinovanou a pro sebe jen z lilku (dieta). Musaka není rychlé jídlo a našpiní se dost nádobí :-).
2 lilky
8 vařených brambor ve slupce
1 konzerva krájených rajčat
1 rajský protlak
petrželka
4 stroužky česneku
1 velká cibule
1 lžička pálivé papriky
500 g mletého masa
máslo
1 řecký jogurt
1 vejce
200 g sýra na strouhání
smetana
4 lžíce hladké mouky
Lilek nakrájejte na plátky, posolte po 20 minutách otřete a nasucho opečte na pánvi. Na pánvi orestujte pokrájenou cibuli a pokrájený česnek, přidejte mleté maso a orestujte ho, osolte, opepřete, dejte do misky. Na pánev dejte konzervu rajčat, rajský protlak a pokrájenou petrželku, lžičku pálivé papriky, sůl, pepř a směs provařte a přidejte maso a odstavte. V hrnci rozpusťte máslo přidejte mouku, udělejte jíšku, zřeďte mlékem, nebo smetanou, po vychladnutí přidejte vejce a nastrouhaný sýr a malinko osolte. Mističky na musaku pokapejte olivovým olejem, posypte strouhankou a dejte vrstvu lilku, nebo na plátky nakrájených brambor, přidejte masovou směs, zakryjte lilkem nebo bramborami a zalijte sýrovým bešamelem a dejte do trouby zapéct na 45 minut 180°C. Je to fuška, ale je to velká dobrota.
Když jsem objevila v receptech Musaku, věděla jsem, že jí musím co nejdříve zkusit. Poprvé jsem jí ochutnala v Bulharsku a pak v Řecku a moc mi chutnala. Dnes jsem tedy vyndala z lednice všechny potřebné ingredience a pustila se do té dobroty. Myslím, že se dost povedla a dávám ti za pravdu, namaže se sice u toho dost nádobí, ale je to velká mńamka 🙂 Díky.J.
Je mi velkou ctí, že chutnalo a že zaujalo 🙂