Na mém blogu najdete několik rozmanitých pečených gulášků a tohle je další z nich. Je naprosto úžasný, jednak mě ho baví připravovat a druhak má neuvěřitelnou plnou chuť a za třetí, je to francouzský recept, takže není o čem diskutovat, je to prostě ňamka. Maso opět pořízeno na farmářském trhu v Říčanech, kde stánek řezníka z Louňovic nikdy nezklame.
1,5 kg hovězího krku
olivový olej
150 g slaniny
3 mrkve nakrájenou na kolečka
1 velká cibule
5 stroužků česneku
3 lžíce hladké mouky
1 rajčatový protlak
0,5 l červeného vína
0,5 l vývaru
bobkový list
čerstvý tymián větvička
máslo na zjemnění
20 malých cibulek
20 malých žampionů
sůl, pepř
Troubu si zahřejte na 160°C. V hrnci v kterém budete hovězí péct na oleji orestujte nakrájenou cibuli, mrkev a slaninu a přidejte česnek na plátky. Na druhé pánvi rozpalte olej a zprudka orestujte na něm maso nakrájené na kostky obalené v hladké mouce s čerstvým pepřem. Přidejte k orestované zelenině. Přidejte protlak a sůl, vše promíchejte a přidejte víno a vývar, tak aby maso bylo ponořené. Přidejte bobkový list a tymián, zaklopte a dejte péct na 2,5 hodiny do trouby. Mezi tím na pánvi rozpusťte máslo a opečte mladé cibulky, pak k nim přidejte žampiony a společně opečte zprudka, aby se vám nezačaly dusit. Opečenou směs přidejte k masu 20 minut před dopečením. Nakonec burgundskou zjemněte máslem a opepřete. Podávejte s bílou bagetou a červeným vínem. Bon appetit :-).