Pekanové ořech mají svou chuť a když jsem objevila tento recept, tak jsem Jindrovi slíbila, že když koupí pekanové ořechy, tak mu tento páj upeču. Pekanové ořechy jsem objevila v Albertu a tak v neděli po obědě, jako dezert, se podával pekanová páj. Na naší rodinu hodně kakaa :-).
těsto:
200 g hladké mouky
50 g kakaa
85 g moučkového cukru
špetka soli
120 g vychlazeného másla – nastrouhat
1 vejce
náplň
4 vejce + 2 žloutky
250 g třtinového cukru
1 dl rumu
60 g másla rozpuštěného
50 g hladké mouky
1 lžička skořice¨špetka nastrouhaného muškátového oříšku
citronová, nebo pomerančová kůra
1 vanilkový lusk – semínka
150 nahrubo nasekaných pekanových ořechů + 20 pekanových ořechů na ozdobu
Mouku promíchejte s kakaem, cukrem a solí, přidejte máslo a zpracujte na drobenku, přidejte vejce a vypracujte v těsto (případně přidejte 5 lžic studené vody). těsto zabalte do folie a dejte na 1 hodiny do ledničky. 4/5 těsta vymačkejte do koláčové formy. Ze zbytku těsta vytvořte lístky či srdíčka na ozdobu okraje. Prošlehejte vejce, žloutky, máslo, cukr, rum a mouku. Přisypte koření, kůru, vanilku, sůl a nakonec přimíchejte nasekané pekanové ořechy. Hmotu dejte na těsto a okraje koláče ozdobte srdíčky a pekanovými ořechy a dejte péct do trouby 160°C na 45 – 55 minut, aby náplň ztuhla. Na pohled je krásný a na chuť výborný.