Recept na orientální květák jsem dostala od Kanyho. Kany je náš kamarád přesně 25 let, takže máme výročí :-). Seznámili jsme se, když se nám narodil Ondra, já byla s Kanyho manželkou v porodnici a pak jsme se po půl roce potkaly v chatách, náhoda, byly jsme skoro sousedky. Od té doby se kamarádíme, zažili jsme společně legraci i smutek a proto to naše přátelství už bude asi navždy. Kany je velký gurmán, rád vaří, je mým věrným návštěvníkem Bistrotu. Dokonce si sám vyrábí šunku. Má rád maso a tak jsem byla fakt překvapená, že jsem dostala tento recept od masožrouta Kanyho, tak jsem recept musela ihned vyzkoušet. A je to dobrota.
1 květák
2 cibule
7 stroužku česneku
1/3 hrnku olivový olej
1 lžička soli
1 lžička červené papriky (příště zkusím použít pálivou)
1 lžička kurkumy
1 lžička drceného kmínu
Do pekáčku nakrájejte květák na malé růžička asi jako palec, nakrájejte cibuli na proužky a česnek na plátky a poházejte po květáku. Do oleje přidejte všechno koření a promíchejte a vylijte na květák dejte do trouby péct na 170°C na 30 minut, promíchejte květák s okořeněným olejem a dejte péct ještě na 20 minut. Kurkuma je zdravá a květák má opravdu orientální chuť.