Mám nové poznání, přesto že červená řepa má svou výraznou zemitou chuť v kombinaci s čokoládou a kakaem je velmi zajímavá a hodí se do dortů a do pečení. Zima a vánoce jsou již na dohled, tak proč si nevyzkoušet zimní čokoládové muffíny s červenou řepou. Recept jsem rovněž našla v kuchařce Snídaně u Florentýny, ale můžete si je dát i po obědě.
200 G hořké čokolády
200 g hladké mouky
1 lžička pr.do peč.
100 g hnědého cukru
2 lžíce kakaa
3 velké vejce
100 g másla
250 g pečené oloupané řepy (řepu peču zabalenou do alobalu v pekáči nasucho 2 hodiny na 17°C, po upečení sloupnu slupku)
zakysaná smetana k podávání
Troubu si předehřejte na 180°C a připravte si papírové košíčky na muffíny do muffínového plechu.
Mouku smíchejte s práškem do pečiva, cukrem, kakaem a nahrubo nasekanou čokoládou (jestli máte sekací nástavec na robot, tak ten vám hodně pomůže, nesmíte z čokolády udělat prášek, jelikož byste přišli o zážitek v muffínu narazit na kus čokolády). V jiné míse smíchejte vejce, rozpuštěné máslo, olej, vlažné mléko a na kousky nakrájenou pečenou řepu, vše rozmixujte ručním mixerem, vznikne neuvěřitelně růžová hmota. Růžovou hmotu přidejte k sypké směsi mouky a ostatních ingrediencích a ledabyle promíchejte, aby směs nebyla homogenní. Tuto nedbalou směsí naplňte košíčky a dejte péct na 25 – 30 minut (zkontrolujte vnitřek muffínu vpichem špejlí). Můžete servírovat s kysanou smetanou. Dalo by se říct, že jde o částečně zdravý dezert :-).