Nejraději bych tento recept nazvala Chlupaté buchty, ale pro jistotu jsem zůstala u koláčů. To jsem ještě nezažila, abych něco upekla a byl o výrobek takový zájem a byly zpívány takové pochvalné ódy. Je pravda, že každé teplé pečivo je výjimečné, ale tohle prý nemělo obdoby (proč prý? Zase jsem v přísném režimu, abych byla jako proutek na plesovou sezónu, takže jsem ani neochutnala). V názvu jsou koláče, ale opravdu jsou to buchtičky se vším všudy.
těsto
500 g hladké mouky
4 žloutky
200 ml oleje
2 lžíce majonézy (já neměla, tak jsem tam dala zakysanou smetanu)
250 ml teplého mléka
1 sušené droždí
špetka soli
4 lžíce cukru krystal
směs
100 ml Tuzemský rum
150 g másla
100 g strouhaného kokosu
200 g moučkového cukru
Všechny ingredience smíchejte dohromady v robotu či rukama a vypracujte vláčné těsto. Těsto nechte 2 hodiny kynout v teple. Troubu zapněte na 180°C. Z těsta odtrhávejte kousky na jednotlivé buchtičky, těsto rozpracujte na placičku, do středu placičky dejte náplň (tvaroh, mák, povidla), koláč zaviňte a dejte do vymazaného pekáče vázáním dolu. Až budete mít pekáč plný, dejte péct na 15 minut do trouby. Připravte si směs na namáčení. Smíchejte rozpuštěné máslo s rumem a do druhé misky smíchejte cukr moučku s kokosem. Po vychladnutí buchtiček namočte v rumovém máslu a obalte v cukrovém kokosu. Je to trošku pracné, ale stojí to za to a hlavně, snězte to ještě vlahé!