Jablkových koláčů je mraky, ale jen jeden je ten pravý francouzský. Můžete si na přípravu pořídit kupované křehké těsto, nebo si ho udělejte. Tento recept ne podle kuchařky Snídaně u Florentýny. Autorku Janu Florentýnu Zatloukalovou jsem potkala na grilování food blogerek v létě. Slovo dalo slovo a já slíbila, že až kuchařka vyjde, vyzkouším pár receptů a napíši recenzi na kuchařku. tak tady je první zkušenost.
těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
50 ml lžíce studené vody
špetka soli
1 lžička cukru krupice
náplň:
1 kg oloupaných jablek, 2 jablka nakrájejte na slabé plátky, ostatní na malé kostičky
100 ml vody
120 g cukru krystalu
šťáva z 1 citronu
špetka skořice
Máslo nakrájejte na centimetrové kostičky a smíchejte s hladkou moukou a solí, až se vytvoří hladká žmolenka, po přidání vody se hmota spojí v těsto. Těsto zabalte do folie a dejte do lednice na 2 hodiny, nebo do druhého dne. Na pánvi svařte vodu s cukrem, přidejte jablka a koření a vařte cca 15 minut, aby se vyvařila voda. Na kulatou vymazanou mísu dejte těsto a vychladlou jablečnou směs, poklaďte plátky jablek, které potřete meruňkovou marmeládou rozehřátou ve vodě (já tam přidala trochu másla a rumu). V jiném receptu jsem zaznamenala, že do směsi přidávají creme de fraiche, tak to vyzkouším příště. Koláč dejte péct na 45 minut. A jste rázem ve Francii.