V sobotu se u nás doma konal festival vinné klobásy. 25.12. čekáme celou velkou rodinu na oběd (cca 20 lidí) a jeden chod bude vinná klobása. Na trhu jsou k mání dvě bílé klobásy, jedna od Sváčka – klasická vinná dobrá klobása a ve stánku Louňovického řeznictví mají bílou klobásu smetanovou a tak jsem testovali, která bude lepší. Aby byla změna, vyzkoušela jsem nový recept, vinnou klobásu pečenou na kysaném zelí.
600 g vinné klobásy
3 cibule na kolečka
3 lžíce sádla
1 lžíce třtinového cukru
200 g kysaného zelí
1 lžička červeného vinného octa
4 stroužky česneku na plátky
sůl, kmín
150 – 200 ml piva
Klobásu klasicky stočte do šneků a svažte, nebo použijte špejli. Cibuli osmahněte na sádle do zlata, podlijte trochou vody, přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Na dno pekáče rozložte vykapané kysané zelí. k zelí přidejte opečenou cibuli (pár koleček si nechte na ozdobu) lžíci sádla, česnek, sůl a kmín. Vše promíchejte, navrch položte klobásy a podlijte pivem a dejte péct na 30 – 40 minut do trouby na 180°C. Podle potřeby podlévejte pivem a klobásu otočte, aby byla opečená z obou stran. Podávejte s bramborovou kaší. Já hlasovala pro klasickou vinnou, je výraznější chuti.