Čokoládový dort s medovou ganache

IMG_0311

Už jsem mnohokrát na svém blogu psala, že nemám moc ráda čokoládu. Kdybych si měla vybrat mezi  tabulkou čokolády nebo makovou buchtou, rozhodně by buchta vyhrála. V lednu mi přišel nový Food a hned na titulní stránce čokoládový dort. Nalistovala jsem část, kde bylo rovnou několik čokoládových dortů. Ne, že bych na něj měla vysloveně chuť ho jíst, ale měla jsem chuť ho upéct. V úvahu připadaly dvě varianty. Jedna varianta – upeču ho Jiřince k narozeninám (Jiřinko promiň, nakonec vyhrály škvarkové placky) a druhá varianta byla – upéct ho jako cílovou prémii pro tanečníky našeho předtančení a tak se taky stalo. Připravit korpus bylo snadné, ale už nebylo snadné upečený korpus proříznou do tří vrstev. Nemám dortový (dlouhý) nůž a taky nemám trpělivost čekat, až dort vystydne :-(, což by asi celou situaci zjednodušilo. Dort jsem prokrajovala ještě teplý, nůž byl krátký a tak jsem korpus doslova rozpižlala (jak jsem stará, tak jsem ….). Krém se měl nechat vystydnout na pokojovou teplotu, takže nebyl zcela tuhý. A tak jsem patlala. Korpus jsem se pokusila zrekonstruovat a navrstvila jsem krém, co to šlo (krému podle receptu bylo totiž strašně moc). Další hromadu krému jsem dala na vršek dortu a abych předešla jeho naprostému rozjetí, strčila jsem ho celý do mrazáku, pro jistotu na 8 hodin. Pak jsem dort vyndala a dalších 8 hodin byl ve sklepě v chladnu, ale už byl krásně tuhý. Navrch jsem přidala už jen malou vrstvu krému, aby tam držela strouhaná čokoláda jako ozdoba. No, nebyl to žádný krasavec, to je nutné si přiznat. Dort jsem dopravila do Labutě (městské kulturní středisko) a už se jen čekalo na naše vystoupení. Asi hodinu po vystoupení jsem šla své veledílo ochutnat. Ušlehala jsem k němu dvě šlehačky. Přátelé, byl to nejlepší čokoládový dort, který jsem kdy jedla (promiň Tomáši – kavárna Coffee’s, kde pečou výborné dorty). Byl to naprostý čokoládový orgasmus. Pravděpodobně souhra toho, že dort byl cílová prémie, že jsem měla hlad, že jsem se potřebovala odměnit, že jsem ho sama pekla a že ta 100% čokoládová chuť se snoubila s čerstvou šlehačkou způsobily, že jsem minulou sobotu v noci (což je u mne rovněž velké unikum) jedla ten nejlepší čokoládový dort v mém životě. A jak na něj?

korpus:

75 g kakaa

30 ml silného espressa

170 ml medu

270 g hladké mouky

1/2 pr. do peč.

120 g měkkého másla

120 ml oleje

120 g třtinového cukru

150 g krupicového cukru

3 vejce

120 g zakysané smetany

1 lžička vanilkového extraktu

krém:

450 g hořké čokolády

470 ml smetany na šlehání

50 g másla

60 ml medu

3 lžíce třtinového rumu

Opravdu hodně ingrediencí. Tak nejdříve korpus. Smíchejte kávu s kakaem a medem. Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Máslo vyšlehejte s olejem a s oběma cukry. Postupně přidávejte vejce, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Zašlehejte do směsi mouku a kakaovou směs. Těsto vylijte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Dejte péct na 175°C na 45 minut. Mezi tím si připravte krém. Smetanu zahřejte, promíchejte s medem, přidejte nalámanou čokoládu a nechte rozpustit. Nechte chvíli odstát a pak přidejte máslo a rum a vymíchejte v hladký krém a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Korpus dvakrát prokrojte, jestli to umíte :-), promažte krémem. Vrstvou krému potřete i povrch dortu, ozdobte hoblinkami čokolády (tak ty mi taky nejdou). A je to.

Reklamy

2 thoughts on “Čokoládový dort s medovou ganache

  1. Místo dlouhého nože stačí použít niť 🙂 nejlépe bílou a asi tak ve třech vrstvách. Otočit kolem korpusu a pak opatrně řezat tahem 🙂

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s