Masové kuličky u nás doma jsou vždy vřele přivítány, tato varianta sklidila úspěch hlavně díky rajčatové salse a dipu.
750 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
2 vejce
1 svazek petržele
1 menší cibule
sůl a pepř
strouhanka
hladká mouka
olej na smažení
salsa z rajčat:
200 g rajčat
2 stroužky česneku
2 šalotky
sůl a pepř
chilli paprička
1 limetka
1 lžička třtinového cukru
Pepřový dip:
100 ml bílého jogurtu
100 ml zakysané smetany
sůl, čerstvě mletý pepř
citronová šťáva
1 lžička mleté pálivé papriky
Připravte si salsu; šalotku orestujte na oleji, přidejte rajčata, chilli papričku, cukr, česnek a duste, směs nechte vychladnout, osolte, opepřete, přidejte citron, případně cukr. Směs rozmixujte a dejte do chladu. Do druhé misky dejte jogurt a smetanu, sůl, pepř a citronovou šťávu, poprašte pálivou paprikou a dejte do chladu. V míse rozšlehejte vejce, přidejte mleté maso, nasekanou petrželku, cibuli, pepř, sůl a trochu strouhanky. Směs promíchejte a tvořte malé kuličky, ty obalte v mouce a osmažte dozlatova. Podávejte se salsou a dipem a kuličky ještě ozdobte nasekanou petrželkou.