Meruňkový koláč kynutý na plech

IMG_1123

Strašná věc, tento příspěvek už mám rozepsaný měsíc a tak pomalu meruňky neseženete, tak místo meruněk můžete použít švestky.

Letos byla velká úroda meruněk a tak tak nám sousedovi čas od času podají krabičku lahodných meruněk. Pokaždé si říkám, že z nich udělám marmeládu, ale vždy je sníme a svaříme. Tuto neděli jsem připravila klasický kynutý koláč na plech, kde můžete libovolně měnit ovoce podle sezony (švestky už klepají na dveře). Ještě můžete zbytky meruněk najít na trzích, tak neváhejte a pečte!

500 g polohrubé mouky

250 ml mléka

75 g cukru

1 sušené droždí

2 žloutky

75 změklého másla

kůra z citronu

1 lžička soli

tvaroh:

250 g tvarohu

1 vejce

vanilkový cukr

2 lžíce krupicového cukru

případně mléko na rozředění tvarohu

Mouku dejte do velké mísy, udělejte důlek a do něj dejte vlažné mléko, půlku cukru a droždí. Nechte 10 minut stát až kvásek vzejde. Pak přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně i zbytek mléka. Zadělejte těsto až se přestane lepit těsto na vařečku. Nechte těsto vykynout až zdvojnásobí objem. Na plech dejte pečící papír, těsto na něj pěkně vytvarujte (já ani nepoužívám váleček, ale rukama těsto natáhnu na plech). Tvaroh smíchejte s cukrem a vejcem a lžící vytvořte pruhy z tvarohu a vypeckovaných meruněk. Drobenku udělejte tak, že rukama promíchejte 140 g hrubé mouky, 100 g másla a 100 g krupicového cukru. drobenkou posypte koláč, já ještě přidala mandlové lupínky. Okraje potřete prošlehaným vejcem a pečte v troubě  vyhřáté na 170 °C 20 minut až okraje zezlátnou. Teplý je samozřejmě nejlepší :-).

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s