Posvícenská husa

Processed with VSCOcam with f3 preset

Letos jsem vyměnila vánoční oběd za posvícení. Trvalo mi 15 let, než jsem zjistila, kdy se v Říčanech slaví posvícení. Z nařízení císaře Josefa se posvícení slaví na Havla tam, kde kostel je zasvěcený patronovi, který je do konce srpna (podle toho se v místě slaví pouť). Takže teď už vím. Když posvícení, tak koláče a husa. Koláče jsem si objednala z Vlčnova, jak už je našim zvykem. Paní Josefíková nám je upeče s láskou a s láskou nám je i pošle poštou. Husa byla projekt. Jelikož jsem měla rok objednávku na husu od soukromníka, jen jsem se připomněla, jestli by husa mohla být už teď a ne až na Martina. Husa měla 5 kg a pocházela snad až od Rakovníka. Hlavní posvícenské menu je pečená husa, houskový knedlík a dvě zelíčka červené a bílé. Husu jsem pečlivě obrala, opálila zapalovačem, nad elektrickou plotýnkou prostě husu neopálíte.

1 husa

3 jablka

několik snítek rozmarýnu

kmín

sůl

Husu pořádně omyjte zvenku i zevnitř, osolte a okmínujte (i zevnitř) a nechte v chladnu do druhého dne uležet. Pár hodin před pečením ji přineste do pokojové teploty. Troubu předehřejte na 130°C, nasolenou husu vložte do pekáče prsíčky dolů, podlijte vodou , pekáč přiklopte a dejte péct. Pečte 3 hodiny a během pečení několikrát husu otočte. Občas propíchněte kůži, ať může sádlo vytékat. Po 3 hodinách husu obložte jablky nakrájenými na dílky, přidejte rozmarýn a pečte dalších 20 minut. Na posledních 40 minut zvyšte teplotu na 170 °C a odkrytou husu pečte 40 minut, nezapomeňte husu obracet, aby husa měla křupavou kůžičku. Měkkou husu nechte před podáváním odpočinout. S knedlíkem a zelím – posvícenská poezie. Kam se hrabe kachna.

 

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s