Jablka, jablka, všude jablka. Tak vypadá letošní podzim a tak peču z jablek, jak jen to je možné. Tady jeden tip na nečekaně jednoduchý a dobrý koláč s jablky :-). Recept jsem našla v kuchařce Dr. Oetker.
Těsto:
375 g hladké mouky
1 balíček sušeného droždí
špetka soli
1 balíček vanilkového cukru
75 g tekutého medu
125 ml teplého mléka
75 g rozpuštěného másla
1 vejce
Náplň:
800 g neoloupaných jablek
250 g zakysané smetany
90 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
100 g mandlových lupínku nebo třísek
V míse smíchejte mouku, droždí, sůl a vanilkový cukr. Přidejte med, mléko. máslo a vejce a vypracujte těsto dohladka. Těsto poprašte moukou a dejte do tepla kynout. neoloupaná jablka rozkrájejte na malé měsíčky. V misce smíchejte zakysanku s cukrem a vymíchejte dohladka. Nakonec přidejte mandle. Vykynuté těsto vyválejte na placku 30 x 40 cm, přendejte na plech na pečící papír. Na těsto rovnoměrně dejte jablka a potřete náplní. Pečte v troubě na 160 °C 40 minut. Nejlepší je teplý :-0.