Pražský koláč

IMG_1885

 

 

 

Pražský koláč je vzpomínka na mládí. Naprosto jsem zajásala, když jsem tento recept uviděla. Michal pražský koláč miloval a tak jsem se s chutí pustila do experimentu. Až s třetím pokusem jsem byla spokojená. Recept jsem malinko poupravila, tak doufám, že vy to dáte napoprvé. Na receptu mě zaujalo, že místo tuku se používá majonéza a těsto s ní je dokonale vláčné.

těsto:

500 g hladké mouky

1 sušené droždí Dr. Oetker

150 ml mléka

250 g majonézy Hellmann’s Delikátní

60 g cukru

1 vejce

0,5 lžičky soli

1 vejce na potření

krém:

300 ml mléka

160 g cukru

2 vanilkové cukry Dr. Oetker

1 vanilkový pudink Dr. Oetker

250 g másla

150 ml smetany ke šlehání

drobenka:

100 g másla

100 g hrubé mouky

100 g cukru

1 lžička skořice

Zadělejte těsto; majonézu, vejce, cukr, sůl utřete, přidejte teplé mléko, droždí a vmíchejte mouku. Dejte kynout do tepla. Mezi tím připravte krém; z mléka a pudinku s cukrem uvařte hustý krém, nechte vychladnout. Ještě do částečně teplého krému vmíchejte máslo. Ušlehejte šlehačku a vmíchejte ji do vychladlého máslového pudinku. Dejte do lednice. Připravte drobenku, tím, že promícháte veškeré ingredience. Vykynuté těsto propracujte, rozdělte na dvě části, vytvarujte dva bochánky a nechte kynout na plechu s pečící papírem. Bochánky rukou stlačte na 3 cm  vysoké placky. Placky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte skořicovou drobenkou. Pečte 30 minut při 160°C. Po vychladnutí koláč rozkrojte, spodní část potřete krémem, přiklopte  nechte nějaký čas proležet, ale nejsem si jistá, jestli to vydržíte. Je to naprostá lahůdka.

 

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s