Jeden můj milý klient se ženil a já nevěděla, co bych mu dala jako svatební dar. Napadlo mě, že mu upeču koláč a byla to trefa do černého, měl velikou radost.
těsto:
200 g hladké mouky
špetka soli
1 lžíce moučkového cukru
120 g másla
1 bílek
náplň:
12% ml zakysané smetany
3 žloutky
150 g krupicového cukru
30 g hladké mouky
1 lžíce calvadosu
Z mouky a 2-3 lžic studené vody, soli, cukru a másla připravte hladké těsto, které zabalte do folie a dejte na půl hodiny do lednice. Troubu předehřejte na 220°C. Z těsta vyválejte kulatý plát, který vložte do kulaté pečící mísy, dno propíchejte vidličkou a vyložte pečícím papírem na které dejte keramické, nebo opravdové luštěniny na zatížení. Okraje zahněte dovnitř. Těsto předpečte 10 minut, odstraňte luštěniny a papír a povrch potřete rozšlehaným bílkem. Plátky hrušek skládejte vějířovitě od vnějšího okolí do středu. V míse vyšlehejte zakysanou smetanu, žloutky, cukr a mouku, přidejte calvados a nalijte na koláč. Vraťte do trouby a pečte asi 30 minut, dokud krémová směs nezačne tuhnout. Na zapečený koláč nasypte drobenku a pečte ještě dalších 15 minut aby se koláč zbarvil dozlatova.