Hovězí po Burgundsku

img_2471

Jídlo v jednom hrnci, nenašpiníte nádobí a když odklopíte pokličku, chce se vám štěstím plakat.

3 lžíce olivového oleje

150 g libové slaniny

2 mrkve nakrájené na kolečka

1 velká cibule nakrájená nadrobno

3 stroužky česneku na plátky

sůl, pepř

1 kg hovězího masa na větší kostky (já ráda krk)

1 plechovka krájených rajčat

750 ml červeného silného kvalitního vína

300 ml hovězího vývaru

1 bobkový list, 3 větvičky tymiánu

30 g másla na zjemnění

20 kusů malých šalotek oloupaných

250 omytých malých žampionů

čerstvá bageta jako příloha  nejlépe nepečená ze zmrzlého polotovaru

Troubu zahřejte na 160°C. Ve velkém železném kastrolu opečte slaninu s mrkví a cibulí. Ke konci přidáte česnek, který také orestujte. Vše vyndejte z kastrolu na hluboký talíř. Kostky masa obalte v hladké mouce s pepřem a dejte na rozpálený olej v kastrolu a maso zprudka opečte ze všech stran (pozor, ať vám neklesne teplota a maso se nezačne dusit). Do kastrolu vraťte zeleninu se slaninou, přidejte rajčata, osolte, promíchejte a zalijte vínem a vývarem , přidejte bobkový list  a tymián, přiklopte pokličkou a dejte do trouby na 3 hodiny. Mezi tím na pánvi pozposťe máslo a opečte na něm šalotky a žampiony, které přidejte na posledních 20 minut do kastrolu k masu. Po 3 hodinách, vyndejte z kastrolu tymián, omáčku dochuťte solí a pepřem, ale většinou už není třeba. Omáčku zjemněte kouskem másla a šup s tím na stůl. Francouzi prostě neskutečně dobře jedí.

 

 

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s