Léto a jahody to prostě patří k sobě. Tarteletky s lehounkým krémem jsou výborný letní dezert.
těsto:
250 g hladké mouky
1 vejce
125 g změklého másla
125 g moučkového cukru
kůra z citronů
krém:
400 ml mléka
4 žloutky
6 lžic cukru
4 lžíce kukuřičného škrobu
4 lžíce Amaretta
200 ml smetany na šlehání
Ingredience na těsto zpracujte na těsto, to zabalte do folie a dejte na hodinu do ledničky. Formičky na tarteletky nevymazávejte, ale dejte do mrazáku rovněž na hodinu. Mezitím si připravte krém. Mléko žloutky, cukr, škrob a likér smíchejte a pomalu za míchání zahřívejte, až k varu do zhoustnutí. Kastrůlek s hmotou zakryjte folii a dejte chladnout. Zchladlé těsto vtlačujte do formiček a dejte péct 160°C 15 minut, až těsto zezlátne. Vyklopte zatepla a nechte vychladnout. Do studeného krému po částech zamíchejte vyšlehanou šlehačku. Vychladlé tarteletky naplňte krémem a ozdobte jahodami. Léto budiž pochváleno!