Husí kaldoun

IMG_1007

Posvícení na pokračování. naše posvícení byla taková malá gastronomická událost. Rozhodla jsem se připravit ryze posvícenskou polévku a to husí kaldoun. Z kaldounu jsem byla nadšená a polévka sklidila potlesk na otevřené scéně.

Husí skelet, já měla co jsem z husy ořezala, křídla a krk

300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)

3 kuličky celého pepře a nového koření

2 cibule

200 g husích drobů

50 g másla

50 g květáku

kmín celý

10 g hladké mouky

100 ml smetany

sůl, pepř

muškátový oříšek

1 balení papardelí

hladkolistá petržel

Husí skelet dejte vařit s polovinou kořenové zeleniny na velké kusy nakrájené, s pepřem, novým kořením a s jednou přepůlenou cibulí do 3 litrů vody, kterou přiměřeně osolte. Pomalu vařte, až získáte silný husí vývar (vařte klidně i 4 hodiny). Droby uvařte do měkka zvlášť, pak je propláchněte studenou vodou, osušte a nakrájejte na malé kostičky. Na másle orestujte na drobno nakrájený květák a kmín, přidejte zbytek kořenové zeleniny nakrájené na malé kostičky, krátce orestujte a přilijte přes cedník husí vývar. Přidejte máslovou jíšku a vařte půl hodiny. Nakonec přidejte smetanu a nakrájené droby a vařte ještě 5 minut. Polévku dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Polévku ozdobte petrželkou a podávejte s papardelemi, které uvaříte podle návodu. Pozor nudle nedávejte do polévky, ale až při podávání na talíř (vypily by vám polévku). Polévka je velmi chutná a jemná. Já osobně do polévky ještě obrala maso z kostí a z jater jsem připravila játrové knedlíčky, ale to už je navíc, ale možná inspirace pro vás.

Napsat komentář