Švestková galetta s mandlemi

Tento recept mě zaujal obrázkem, švestkový koláč s tymiánem, tak to musím vyzkoušet. A teď jsem s hrůzou zjistila, že jsem koláč nevyfotila, až ho upeču příště, tak ho i vyfotím.

Mandlová mouka:

40 g oloupaných mandlí rozemletých

2 lžíce polohrubé mouky

5 lžic krupicového cukru

Na těsto:

310 hladké mouky

0,5 lžičky soli

1 lžíce krupicového cukru

225 g studeného másla nakrájené na kousky

125 – 250 ml ledové vody

Na ozdobu:

švestky vypeckované nakrájené na plátky

smetana na potření

3 snítky čerstvého tymiánu

Rozemleté mandle smíchejte s moukou a cukrem. Připravte těsto. Do mísy prosejte mouku se solí a promíchejte s cukrem. Přidejte máslo a prsty zpracujte v drobenku, přelijte ledovou vodu a rychle zpracujte v těsto, těsto se nesmí drobit. Těsto zabalte do folie a dejte na hodinu do lednice. Pak vyválejte pomocí folie placku 4 mm silnou cca 35 cm průměr a dejte do kulaté mísy, těsto bude přesahovat okraj mísy. Placku posypte mandlovou moukou, na mouku naskládejte švestky. Okraje přehněte dovnitř. Švestky potřete smetanou a posypte cukrem a položte tymián na švestky. Koláč dejte na 30 minut do lednice. Troubu zahřejte na 200°C, koláč z lednice dejte do trouby a pečte 4% – 50 minut, až je okraj zlatý a švestky měkké. Koláč nechte vychladnout, ale to nevydržíte. Se šlehačkou je koláč výborný.

Napsat komentář