Kynutý mazanec či vánočka

Venku je léto v plném proudu a vy se asi ptáte proč mazanec? Odpověď je snadná, mazanec či vánočka je v naší rodině vyžadována několikrát do roka.

Někdy v roce 1995 jsem se zúčastnila Mistrovství České republiky v pečení vánoček. Byla jsem diskvalifikovaná, měli jsme malý být a tím pádem i malou troubu, to byl důvod diskvalifikace – špatný tvar vánočky. Alespoň nám zbyla tradice a každý rok peču vánočkový věnec a máme ho jako adventní věnec na stole celý vánoční čas.

Myslím, nebo alespoň okolí mě ujišťuje, že můj mazanec je opravdu lahůdka, peču ho ráda a s láskou, která přípravě kynutého těsta patří.

Těsto:

1 kg polohrubé mouky

4 žloutky

220 g másla

220 g cukru

citronová kára

vanilkový cukr

Sušené droždí (to mě naučila používat maminka, jiné droždí nepoužívám, je to praktické, neustále po ruce a nemusím se dělat s kváskem)

0,5 l teplého mléka

lžičla soli

mandle, vlašské ořechy

rozinky namočené v tuzemáku

Žloutky a máslo utřu, přidám vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru, droždí, postupně přisypu mouku, přiliji teplé mléko. Těsto připravuji v kuchyňském robotu, takže těsto vypracuji, přidám mandle a rozinky, ještě zapracuji a dám kynout do tepla.

Po vykynutí vytvořte mazanec či vánočku, namažte rozšlehaným bílkem, posypte mandlemi a ořechy a teď jako poslední hit, na vrh dávám ještě drobenku.

Troubu si předehřeji na 145 stupňů, mazanec dám do trouby na 10 minut, pak teplotu snížím na 135 a peču 1 hodinu.

Nezapomeňte na to, že těsto musíte připravovat s láskou a pak výsledek je zaručen.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s