Moje známá Dáša mi pěla chválu o chebu, který si doma peče, nevěnovala jsem jí moc pozornost do té doby, než jsem ho poprvé upekla. Jaké překvapení?! Já jsem upekla opravdický chleba!!! Zkoušela jsem ho poprvé na oslavu mých a manželových narozenin a všechny hosty jsem neustále obtěžovala, aby se podívali a aby ochutnali můj výtvor, chleba byl naprosto dokonalý.
A jak na něj?
3 hrnky mouky (já používám špaldovou z DM)
1 sušené droždí
1 lžička kmínu
1, 5 lžičky soli
1,5 hrnku vody
Zamíchám vše suché, nakonec přidám vodu (půl hrnku dávám horké vody) vypracuji. Můžete přidat ořechy, cibuli, česnek, škvarky, nebo semínka.
Nechte 8 hodin kynout.
Pak na 15 minut roztáhněte těsto na pomoučněný vál. Pak těsto ze všech stran přeložte na bochánek a nechte kynout 30 minut.
V troubě nechte nahřát kastrol s pokličkou (používám litinový) na 230 stupňů 30 minut.
Pak vložte těsto do kastrolu, posypte kmínem či semínky a přiklopte a pečte 30 minut 230 stupňů, pak kastrol odklopte a pečte při stejné teplotě 15 minut.
Chleba je naprosto úžasný a v utěrce vám vydrží celý týden. Pozor na manipulaci s pokličkou a horkým kastrolem.
Teď se chystám na domácí bagetu.
vážení spolučtenáři, tenhle chleba jsem už ochutnala – ba co víc, celý týden měla k snídani – tedy jeden a tentýž bochník, a celý týden jsem měla pěkná chutná rána – bochník mi totiž upekla sama velká kuchárka Štěpánka! a tak neváhejte a pečte – je fakt super duper:-)
Upečeno a je vynikající !!!!
Děkuji za recept
Míša