Tak tento recept patř k rodinnému stříbru, mám ho od maminky, která byla výborná kuchařka a výborně pekla. Nebyla vyučená cukrářka, přesto se stala vyhlášenou cukrářkou na svatební a narozeninové dorty. Já na dorty moc nejsem, nebaví mě zdobit, ale peču velmi ráda. Tak tedy velmi jednoduchý, ale velmi jedlý Peřiínkový koláč.
Původní recept je s meruňkami, ale zkoušela jsem i verze s jahodami, takže můžete být kreativní.
Těsto:
4 žloutky
1/2 skleničky oleje na pečení
2 skleničky polohrubé mouky
1 sklenička cukru
5 lžic mléka
1 pr. do peč.
sníh ze 4 bílků
Tvarohová směs: vše umíchejte dohromady
1 tvaroh
2 vanilkové cukry
1 šlehačka
1 vajíčko
Vše spolu smíchejte, nakonec do těsta přidejte bílkový sníh. Těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem. Lžící na těsto dávejte tvarohovou směs, tak abyste vytvořili jakoby šachovnici. Na každé místo s tvarohovou směsí dejte půlku meruňky.
Pečte při 160 stupních 30 minut.
Na koláči se vytvoří struktura, samotné těsto vypadá jako polštářek, tam kde je meruňka a tvarohová směs je dolíček. Pocukrujte a čerstvý koláč je úplně NEJ!!