Jindříšek by mi nikdy neodpustil, kdybych zapomněla na můj blog dát kerblíkovou polévku, je to jeho milovaná polévka. Nejdříve co je to kerblík? Je to druh petrželky, málo kdy se dá koupit, zkoušela jsem ho pěstovat, ale moc se mi nedařilo. Tak když kerblík uvidíte, kupte si ho a dejte se do přípravy polévky.
1 cibule
3 brambory (moučné jsou lepší)
1 lžíce másla
600 ml zeleninového vývaru
1 svazek kerblíku
200 ml smetany
sůl, pepř
několik kapek citronu
cuketa
olivový olej
1 krajíc toustového chleba
červený pepř
Na másle osmahneme nakrájenou cibuli a oloupané nakrájené brambory, přilijeme vývar a vaříme 20 minut. Kerblik opereme, odložíme několik snítek na ozdobu, zbytek otrháme lístky a vložíme do polévky. Vše rozmixujeme, přilijeme smetanu, prohřejeme, osolíme, opepříme, ochutíme citronovou šťávou. Cuketu očistíme, nakrájíme na plátky. Na oleji plátky opečeme dozlatova po obou stranách. Toustový chléb nakrájíme na kosočterečky a rovněž opečeme dozlatova. Plátky cukety nandejte na talíř, přelijte polévkou a ozdobte opečeným chlebem a lístky kerblíku a rozdrceným červeným pepřem.