Doma maminka vařila květákovou polévku, kterou jsem pak logicky vařila já mé rodině, ale to pouze do té doby, než jsem objevila tento recept. Od té doby vařím tuto polévku, někdy pokrok člověk nezastaví, ale od maminky byla taky dobrá.
50 g másla
1 cibule
100 g nahrubo mnastrouhané mrkve
50 g hladké mouky
1 l vody
1 zeleninový bujon
1 květák na růžičky rozebraný
sůl, pepř, muškátový květ
Na masle zpěňte cibuli a mrkev, zasypte moukou na světlou jíšku. Zalijte studenou vodou, rozmíchejte a uveďte do varu. Přidejte květák, sůl, pepř, muškátový květ a zeleninový bujon. Vařte 10 minut za občasného promíchání. Mezitím rozmíchejte 30 g másla s vajíčkem a strouhankou ze 2 rohlíků, přidejte nasekanou petrželku, osolte opepřete, přidejte špetku muškátového květu. Z hmoty vytvořte knedlíčky a dejte je vařit do polévky na 5 minut.
Polévka je lehoučká, chutná. Na talíři posypte polévku petrželkou a vznikne vám i krásné pokoukání.