Recept na trhanec jsem objevila před několika lety a ráda ho občas připravím o víkendu k snídani. Tak nevím, jestli patří do kategorie dezerty či ostatní :-).
4 velká vejce
350 g polohrubé mouky
0,5 l mléka
špetka soli
50 g rozinek naložených v rumu
20 g cukru
100 g másla
2 lžíce cukru moučka
0.5 lžičky skořice
jablkový kompot
mandlové lupínky
Oddělte žloutky od bílků, žloutky prošlehejte se špetkou soli a mléka. Postupně přisypte mouku a připravte hladké těsto. Nakonec přidejte rumové rozinky. Bílky vyšlehejte s cukrem na tuhý sníh a zlehka vmíchejte do těstíčka. V pánvi rozehřejte kousek másla a postupně upečte po obou stranách čtyři vyšší placky, podobně jako palačinky. Pomocí dvou vidliček v míse roztrhejte na malé kousky, pocukrujte moučkovým cukrem a skořicí. Podávejte s jablečným kompotem.