Tento rok jsme na začátku prázdnin navštívili Slovinsko, projeli jsme ho celé na kolech, vlastně jsme jsme naší cestu začali v Itálii a dojeli jsme až do Chorvatska. Slovinsko nás naprosto šokovalo svou krásnou přírodou a přívětivostí. Co jsme tam objevili, jako naprostou lahůdku, je dýňový olej. Je tak chuťově zajímavý a dodává jídlu specifickou chuť pražených oříšků.
Tady máte k dispozici tip na recept, kde dýňový olej můžete použít.
250 g polníčku (zkoušela jsem to i s čerstvým špenátem a bylo to dobré)
4 vařené brambory ve slupce
1 stroužek česneku
80 g na kostičky nakrájená slanina
sůl, pepř
4 lžíce dýňového oleje (jestli se nechystáte do Slovinska, můžete ho koupit v drogerii DM, nebo ve zdravé výživě, je pekelně drahý)
1 lžíce jablečného octa
Salát omyjte a naporcujte, brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Slaninu opražte na pánvi, přidejte brambory a česnek, lehce opečte. Polníček smíchejte se směsí brambor a slaniny, osolte, opepřete. zakapejte octem a olejem. Nechte chvilku prolnout chutě a pak podávejte, buď jako salát, či jako přílohu. Minule jsem tento salát použila jako přílohu k lososu a byla to velmi dobrá kombinace.
Určitě v oblasti dýňového oleje budu ještě experimentovat :-).