Tento recept mám opravdu dlouho, slyšela jsem ho v rozhlase od Petra Novotného a zaujal mě tak, že se stal tradicí a každý rok se na něj celá rodina těší.
Je to pomazánka na způsob výpečků, nic dietního :-(. To že se maso vaří ve víně a s kořením mu dává úžasnou chuť a k čerstvému chlebu je naprosto k užrání :-).
Příprava je trochu delší, ale nic složitého.
3/4 libového vepřového masa
1/4 tučného vepřového masa
1 bobkový list
1 snítka tymiánu (já dávám víc)
1 snítka rozmarýnu
4 malé cibulky
sůl, pepř
škvarkové sádlo
bílé víno
Maso nakrájejte na kostky velikosti 2×2 cm. Do hrnce dejte kostky, zalijte vínem, přidejte čerstvé koření, cibulky, bobkový list a sůl. Pomalu vařte 45 minut, pak přikryjte pokličkou a duste až maso bude měkké a víno se vyvaří. Nechte stát do druhého dne, maso nesmí být vysušené. Druhý den znovu okořeňte, zahřejte a přidejte škvarkové sádlo. Vzniklou hmotu naplňte do skleniček a dejte do ledničky.
Mlsota, kterou jste právě připravili, Vám vydrží v lednici nějakou dobu a když budete mít po ruce chleba, máte rychlé občerstvení pro nečekanou (i čekanou) návštěvu). 🙂
Mňam mňam mňam…prasárnička ale bezlepková, tu musím vyzkoušet i uvařit 🙂