Chystáte italské párty, nebo italskou večeři, tak nezapomeňte na focacciu.
Těsto:
500 g hladké mouky
350 ml vody
2 lžičky sušeného droždí
1,5 lžičky soli
3 lžíce olivového oleje
Náplň:
200 g gorgonzoly (nivy) nadrobit
200 g mocarelly na plátky
hrst bazalky
hrubá sůl
3 snítky rozmarýny
Nasypte droždí do mísy a nalijte vodu, nechte 5 minut, pak promíchejte, aby se droždí rozpustilo.. Ve velké míse smíchejte mouku se solí, udělejte důlek, dejte do něj olej a nalijte vodu s droždím. Vypracujte těsto, vyklopte ho na vál a vypracujte asi 10 minut. Těsto vložte do olejem vymazané mísy a zakryjte. Nechte kynout asi 1,5 – 2 hodiny. Těsto rozdělte na dvě části a vypracujte dva bochánky a nechte odpočinout 10 minut. Z bochánků vyválejte dvě placky. Jednu dejte na olejem vymazaný plech. Na Placku dejte oba sýry a bazalku, překryjte druhou plackou, posypte hrubou solí, pokapejte olejem a ozdobte rozmarýnem a dejte do trouby na 30 – 40 minut 200 °C.