Tento recept jsem hodně dlouho toužila uvařit a jsem jim nadšená. Francouzi jsou opravdu dokonalí, jelikož nic nekomplikují. Je to jednoduché jako facka. Nejsložitější bylo sehnat kohouta (v Makru tento problém vyřešili) a překonat strach z flambování (je to hračka a ještě k tomu zábava).
máslo
100 g slaniny
3 šalotky (jednu nakrájet, 2 v celku)
1 mrkev
Kohout (může být slepice, nebo kuře, ale kohout je kohout)
sůl, pepř
0,5 dl alkoholu (obsah lihu v alkoholu musí být vyšší než 45 – 50 %)
150 g žampionů na plátky
2 stroužky česneku
bouquet garni (svazek tymianu, boblového listu a petržele)
0,7 l červeného vína
bageta
Na másle orestujte naktájenou slaninu, cibuli a mrkev. Přidejte naporcovaného, osoleného a opepřeného kohouta a orestujte. Polijte 0,5 dl alkoholu a zapalte a nechte až alkohol přestane hořet (flambováním zvýrazníte chuť pokrmu a je to fakt zábava). Přidejte česnek, houby a bouquet garni, podlijte vínem a duste do měkka určitě minimálně 60 minut. Nakonec přidejte kousek másla na zjemnění. Jídlo má výbornou chuť po víně v kombinaci silného vývaru a bylinek, prostě Francie. K tomu je ideální bageta a tak jsem dnes poprvé pekla bagetu :-). Návod na ní najdete v dalším příspěvku.