Máte-li chuť na ovocný koláč, kde je ovoce až zkaramelzované, právě jste našli ten pravý. Ovoce můžete libovolně zaměňovat a trhy vám dávají nepřeberné možnosti.
1 kg broskví
300 g cukru (já trochu šidím na 250g)
150 g másla
1 vanilkový cukr
3 vejce
250 g polohrubé mouky
1 pr. do peč.
100 g mletých mandlí
200 ml mléka
Omyté broskve nakrájejte na plátky, dortovou formu vyložte pečícím papírem, plátky broskví naskládejte na dno a posypte 50 g cukru a nechte odpočívat. V míse šlehejte změklé máslo, zbylý cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru až do bílé pěny 5 – 8 minut. Postupně zašlehejte vejce a nakonec přidejte mouku s práškem do pečiva a mandlemi a vlažné mléko. Těsto přelijte do formy s broskvemi a dejte péct do trouby na 180°C 40 – 45 minut. Po vyndání koláč nechte zchladnout, vyklopte z formy na velký talíř. Podávejte s bílým jogurtem či šlehanou šlehačkou. Zkaramelizovaná chuť ovoce a máslový korpus s mandlemi se snoubí ve výborný moučník ke kávě či čaji.