Už jsem na sebe řekla několik úchylek (humus, rýžový nákyp, ….). Další úchylka jsou ledvinky, prostě je mám opravdu ráda. Čas od času si je ráda udělám, většinou když děti nejsou doma, nemají je rády, ale myslím, že je ani neochutnaly :-(.
Co je na ledvinkách nejsložitější a zároveň nejdůležitější je příprava. Když ledvinky koupíte, musíte je rozříznout a vykrájet všechno co je bílé (upozorňuji na ne moc příjemnou vůni), když je budete mít vykrájené (klidně je při tom můžete rozpižlat na kousky), čisté oprané ledvinky dejte do zavírací misky tak, abyste je mohli ponořit do mléka a nechte je dva dni v ledničce se koupat v mléce. Po dvou dnech je vyndejte, mléko vylijte, ledvinky operte a osušte a nakrájejte na tenké proužky.
vepřové ledvinky
máslo
cibule
česnek
kmín
lžíce hladké mouky
smetana
nakrájená petrželka
Cibuli orestujte na másle, přidejte na plátky nakrájený česnek, přidejte ledvinky a kmín a orestujte i ledvinky, můžete přidat lžíci hladké mouky a zalijte studenou vodou, přidejte kmín. Pořádně promíchejte a nechte pomalu dusit. Nakonec přidejte smetanu a nasekanou petrželku a sůl.
K ledvinkám se dokonale hodí rýže. Je to taková hospodská klasika 🙂 Mňam!!