Hurá! Jedeme do Nice. Už tento čtvrtek. Příprava započala nedělním obědem – francouzské brambory. U nás je jíme s nakládanou červenou řepou, kterou dostáváme od tety Zdeny. Teta Zdena je moje kmotra, je to výhoda mít kmotru, teď je i má maminka v.z. Tety červená řepa je velká dobrůtka a nikdy jí neopomeneme k francouzským bramborům jako přílohu.
brambory vařené ve slupce
uzená plec
cibule
sýr aidam
4 vejce
mléko
kmín, sůl, pepř
uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, na kostičky nakrájejte i uzené a cibuli. Zamíchejte v míse, přidejte nastriuhaný sýr, osolte opepřete a okmínujte, kmínem nešetřete. V jiné misce rozšlehejte vejce s mlékem. Do zapékacího pekáčku vymazaného máslem, dejte bramborovou směs a polijte vaječnou hmotou a ještě jednou okmínujte. Dejte péct na 190° až povrch brambor zrůžoví.