Gulášová polévka je hospodská klasika, ale čas od času se hodí i jako domácí polívčička. Vlastně ani nevím, jaké maso se má správně používat, já používám kousek vepřového a kus hovězího, nejlépe s kostí. Používám sladkou červenou papriku, ale i pálivou, aby byla jemně pikantní.
maso hovězí a vepřové
brambory
mrkev
cibule
paprika sladká a pálivá
sůl, pepř, kmín, majoránka
česnek
2 lžíce hladké mouky
Na oleji orestujte cibuli, až zrůžoví, přidejte obě papriky a po chvíli mouku a zalijte studenou vodou. Do vody dejte pokrájené maso, osolte, přidejte kmín a vařte 30 – 45 minut, pak přidejte brambory na kostičky a mrkev a vařte, až brambory budou měkké. Přidejte česnek, koření a nakrájenou nať (petrželka, mladá cibulky). Ke gulášové polévce se náramně hodí čerstvé pečivo.