Tak tento příspěvek je pouze pro strávníky s odvahou. U nás je to tak, že Michal tuto pomazánku jednou ročně vyžaduje. Začne to tím, že se v ledničce objeví 1 kg kostka droždí, ještě nějaký čas dělám, že jí tam nevidím, ale pak přijde den D. Nejvíc mě mrzí, že vám nemohu vyfotit ten příšerný „smrad“, který při přípravě pomazánky v jednu fázi se objeví. Výsledek je esence zdraví a není to tak špatný. Jak je známo, tak droždí má hodně vitamínu B, tak kdo máte afty, či jste unavení, jděte do toho!
1 kg droždí
3 šalotky
4 vejce
sůl, pepř
Na oleji s máslem orestujte šalotku až začne růžovět, pak přidejte celou kostku droždí. Droždí míchejte, celá hmota se rozpustí a vy míchejte a míchejte až se vyvaří všechna voda. Celá hmota zhoustne (trvá to dlouho), v tento okamžik přidejte vejce a zase míchejte, přidejte sůl a pepř a sundejte ze sporáku. pomazánka je hotová, výborně se k ní hodí chléb.
Vidíte, a já ji mám celkem ráda 🙂 Ale ta „vůně“ je opravdu nezaměnitelná 🙂
Já k ní mám takový rozporuplný vztah, ale nakonec mi taky chutná. 🙂
Proboha Štěpánko, opravdu kilo, tolik droždí jsem pohromadě naposledy viděla snad za raného mladí. Jak dlouho to jíte? Na toto opravdu musím sebrat odvahu. Drožďové knedlíčky do polévky, no prosím, ale tohle vypadá na hypervitaminózu:)
Milá Jary, to taky není jen tak. Tak velkou kostku droždí koupíš pouze v pekárně a v Makru. Když jsem tu kostku zpracovala na pomazánku, tak si Michal vzpomněl, že vlastně ještě chtěl drožďové knedlíčky :-), ale odsunula jsem požadavek na až někdy :-).