V dnešní době je známo, že celer pomáhá zbavovat tělo různých škodlivých toxinů. Povzbuzuje metabolismus a souběžně například odstraňuje nadbytečnou kyselinu močovou, která by jinak krystalizovala v kloubech a způsobovala například nevyléčitelnou artrózu. Také podporuje tvorbu žluče, ale zároveň chrání před vznikem žlučníkových kamenů. Pomáhá při trávení a je velmi prospěšný pro ty, kteří mají časté problémy se zácpou (i když v takovém případě je navíc dobré navštívit doktora a nebo upravit jídelníček podle zásad zdravé výživy). Jídelníček pravidelně obohacený o celer, a to pokud možno v čerstvé podobě, je velmi prospěšný pro ty, kteří mají problémy s vysokým tlakem. Navíc je močopudný, zlepšuje práci ledvin a pomáhá naší psychice v boji se stresem.
No a samozřejmě jak jsem již hlásala, celer je velmi dobrý na hubnutí. Má velmi málo kalorií. U řapíků občas dokonce krouží falešný mýtus o negativních kaloriích, díky kterým čím více jíme tím více hubneme. Pokud člověk chce zdravě hubnout, tak nemusí radikálně měnit jídelníček, či zavádět nějakou drastičtější celerovou dietu. Doporučuje se spíše obohatit naše menu o syrový celer (a to hlavně v řapíkaté verzi), který můžeme přidávat do různých salátů, pomazánek, polévek a nebo chroupat jen tak či s pečivem – pozor, strouhaný celer černá, je nutno ho promíchat s trochou citronové šťávy. A ještě lepší je začínat a končit den celerovým životabudičem, neboli skleničkou celerové šťávy (je nutné vlastnit odšťavňovač) promíchané se šťávou jablečnou (poměr záleží od vkusu, na začátek je rozhodně lepší mít více jablek, abychom si tento nápoj rovnou neznechutili). No a když si neuděláte tento celerový životabudič, můžete začít třeba s pyré z celeru a brambor :-).
500 g celeru
300 g brambor
máslo
mléko
muškátový oříšek
sůl
Brambory a celer oloupejte, nakrájejte je na kostička a vařte doměkka v osolené vodě. Pak pokračujte jako při přípravě bramborové kaše. Slijte vodu, přidejte máslo a teplé mléko, vymíchejte či vyšlehejte do hladké kaše. Na konec přidejte malinko muškátového oříšku.
je to možná neuvěřitelné, ale pyré je dobré např. i s mrkví ..