Už jsem psala, že jsem trochu zatížená na zdravou výživu a teď jsem se doslechla v rádiu, že bychom měli jíst třikrát týdně luštěniny a v polévkách mi to přijde i docela možné. V rádiu v Toulkách Českou minulostí říkali, jak vypadal jídelníček na začátku 19. století obyčejného člověka ve městě. Snídaně byly pouze polévky (často luštěniny), k obědu luštěninové kaše, nebo kroupy, někdy brambory, k večeři suchý chléb s tvarohem, nebo pivem (to jen v sobotu), maso jednou týdně v neděli k obědu. Když si to srovnáte s dnešním jídelníčkem a když vezmu, jaký byl energetický výdej (bez aut, bez praček, těžká fyzická práce) je jasný, že musíme zarůst sádlem. Ale vrátím se k bílé fazolové polévce. Příprava byla rychlá a až na jeden eror byla výborná. Chyba se stala v závěrečné části, kdy se do polévky měl dát zelený koriandr. Minule jsem ho dala do králičího vývaru a Michalovi tato kombinace moc nechutnala, tak jsem se rozhodla, že tam dám místo lístků koriandru semínka koriandru. Když jsem volala domů, že už jedu, Michal mi sdělil, že mu polévka vůbec nechutnala a hlavně to hořčičné semínko bylo strašné, opravila jsem ho, že to byl koriandr. Když jsme přijela domů, z polévky jsem koriandr vybrala, dala jsem tam zelené lístky koriandru a moc jsem si pochutnala.
olej
máslo
2 cibule
4 stroužky česneku
350 g bílých fazolí (já použila plechovku bílých fazolí)
1,2 l zeleninového vývaru
sůl, pepř
2 lžíce šlehačky
majoránka
petrželka
Na oleji a másle do zlata orestujte cibuli a na plátky 2 strožky česneku. Zalijte vývarem a přidejte fazole.Vařte 10 minut. Polévku rozmixujte ručním mixerém. Přidejte majoránku, prolisované 2 stroužky česeku a koriandr a nechte lehce povařit. Nakonec přidejte 2 lžíce šlehačky.